Zupa z batatów i czerwonej soczewicy

Zupa z batatów i soczewicy

Bardzo sycąca zupa krem z batatów, soczewicy i marchewki. Podaję z łyżką jogurtu kokosowego, czosnkowymi grzankami i świeżą kolendrą.

Z przepisu uzyskacie ponad 1 litr gęstej zupy.

Składniki:

  • 250 g batatów (2 średniej wielkości)
  • 150 g marchwi (3 średniej wielkości)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki suszonej, ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju

Dodatki:

  • jogurt kokosowy
  • grzanki czosnkowe
  • świeża kolendra
  • świeżo mielone płatki chili

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Bataty i marchew obrać i pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku.

Na patelnię dodać bataty i marchew.

Doprawić solą i pieprzem oraz resztą przypraw (ostrą i słodką papryką, kminem rzymskim, kurkumą i imbirem).

Smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając.

Zupa z batatów i soczewicy 2

Następnie przełożyć do garnka i zalać bulionem.

Dodać przepłukaną pod wodą soczewicę.

Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Warzywa powinny zmięknąć.

Zupę zblendować na gładką masę.

Podawać z jogurtem, grzankami czosnkowymi, świeżo posiekanymi płatkami chili i kolendrą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.