Bardzo sycąca zupa krem z batatów, soczewicy i marchewki. Podaję z łyżką jogurtu kokosowego, czosnkowymi grzankami i świeżą kolendrą.
Z przepisu uzyskacie ponad 1 litr gęstej zupy.
Składniki:
- 250 g batatów (2 średniej wielkości)
- 150 g marchwi (3 średniej wielkości)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/3 łyżeczki suszonej, ostrej papryki
- 1 łyżka oleju
Dodatki:
- jogurt kokosowy
- grzanki czosnkowe
- świeża kolendra
- świeżo mielone płatki chili
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Bataty i marchew obrać i pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku.
Na patelnię dodać bataty i marchew.
Doprawić solą i pieprzem oraz resztą przypraw (ostrą i słodką papryką, kminem rzymskim, kurkumą i imbirem).
Smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając.
Następnie przełożyć do garnka i zalać bulionem.
Dodać przepłukaną pod wodą soczewicę.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Warzywa powinny zmięknąć.
Zupę zblendować na gładką masę.
Podawać z jogurtem, grzankami czosnkowymi, świeżo posiekanymi płatkami chili i kolendrą.