Baba ghanoush

Baba ghanoush

Długo przekonywałam się do wypróbowania tej pasty, bo nie jestem wielką fanką bakłażanów 🙂

Myślę, że główną rolę odgrywają tu wyraziste dodatki – czosnek, kmin rzymski, pasta tahini, bo sam bakłażan, nawet opieczony, jest dla mnie lekko bez wyrazu. W moim wykonaniu na wierzchu pasty wylądowały jeszcze dodatki – granat, suszona papryka i kolendra. Idealnie 🙂

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany (ok. 400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki pasty tahini

Dodatki:

  • granat
  • kolendra
  • oliwki
  • suszona papryka
  • oliwa

Bakłażany opalić (nad palnikiem, przy pomocy opalarki lub na suchej patelni). Skórka powinna być lekko zwęglona.

Bakłażany nakłuć widelcem i wstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec przez ok. 25 minut w temp. 220ºC.

Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, bakłażany obrać ze skórki.

Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać sól, wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę, kmin rzymski i pastę tahini.

Całość dokładnie zblendować.

Pastę podawać schłodzoną z pieczywem i ulubionymi dodatkami.

Baba ghanoush 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*