Najlepsze langosze zjecie oczywiście na Węgrzech. Tam znajdziecie je właściwie w każdym ulicznym barze (taki węgierski fast food). Czasem można je również kupić w Czechach i na Słowacji.
Jest to bardzo charakterystyczne danie z ciasta drożdżowego (często z dodatkiem gotowanych ziemniaków) smażonego na głębokim tłuszczu.
Langosze podawane są z różnymi dodatkami. Dla mnie najlepsza wersja to ta ze śmietaną i żółtym, startym serem.
Składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej
- ok. 350 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 200 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka do podsypywania
- śmietana 18%
- żółty, łagodny ser
Czosnkowa okrasa:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
Ziemniaki ugotować w mundurkach i przestudzić.
Obrać i dokładnie ugnieść (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków).
W miseczce wymieszać 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka z drożdżami i cukrem.
Poczekać, aż drożdże w rozczynie zaczną pracować (poziom mleka się podniesie i powstanie delikatna piana).
W dużej misce wymieszać rozczyn z drożdży, mąkę, ziemniaki, resztę mleka, olej i sól (ręcznie lub najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania ciasta).
Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut. Na koniec wyrabiania nie powinno kleić się do rąk.
W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko na blacie posypanym mąką.
Podzielić na 4-8 mniejszych części w zależności od tego na jak duże langosze macie ochotę (proponuję 6 części).
Tradycyjne langosze są bardzo duże!
Części ciasta można rozwałkować (polecane jeśli zdecydujecie się na większe langosze) lub uformować ręcznie w okrągłe placki o grubości ok. 1-1,5 cm.
Odstawić na 15 minut, a w międzyczasie rozgrzać na dużej patelni olej.
Langosze smaży się na głębokim tłuszczu (po wrzuceniu na patelnię nie powinny dotykać dna).
Uformowane placki smażyć pojedynczo na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia. Smażą się dość krótko.
Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju przy pomocy papierowego ręcznika.
Aby przygotować czosnkową omacę, w miseczce należy wymieszać wodę z olejem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Langosze posmarować tak przygotowaną omacą, polać śmietaną i posypać startym, żółtym serem.
Źródło: http://www.facetnatalerzu.pl/