Zakwasu z buraków używam do przygotowania czerwonego barszczu. Jest bardzo aromatyczny. Należy go przygotować ok. 5-7 dni przed gotowaniem barszczu.
Przepis na barszcz znajdziecie tutaj: barszcz na zakwasie.
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 10 ząbków czosnku
- 8 liści laurowych
- ok. 10 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 litra wody
- 1,5 łyżki soli
Buraki obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Przełożyć do szklanego słoja.
Pomiędzy buraki wcisnąć liście laurowe, obrane ząbki czosnku i ziele angielskie.
Wodę zagotować i przestudzić. Rozpuścić w niej sól.
Buraki zalać przygotowaną wodą.
Słój przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 – 7 dni. Szybkość procesu kiszenia zależy od temperatury.
Gotowy zakwas można przecedzić i przelać do czystych, zamykanych słoików. Przechowywać w chłodzie.