Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

Prosty pomysł na sos do makaronu. Całość posypuję parmezanem i świeżą bazylią.

Składniki:

  • puszka pomidorów bez skóry
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 400 g makaronu świderki

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Paprykę pokroić w kostkę.

Do garnka włożyć paprykę, pomidory i marchew. Dodać wyciśnięty czosnek, drobno posiekany szczypiorek, sól, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy, oliwę i wino.

Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż warzywa zmiękną.

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Sos zblendować i dodać do niego drobno pokrojoną bazylię.

Do sosu dodać makaron i większość parmezanu startego na tarce o małych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać.

Danie wyłożyć na talerze. Posypać resztą parmezanu i bazylią.

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym 2

Dodaj komentarz