Prosty pomysł na sos do makaronu. Całość posypuję parmezanem i świeżą bazylią.
Składniki:
- puszka pomidorów bez skóry
- 1,5 czerwonej papryki
- 2 średnie marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 100 g parmezanu
- garść liści bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- 400 g makaronu świderki
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę pokroić w kostkę.
Do garnka włożyć paprykę, pomidory i marchew. Dodać wyciśnięty czosnek, drobno posiekany szczypiorek, sól, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy, oliwę i wino.
Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż warzywa zmiękną.
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Sos zblendować i dodać do niego drobno pokrojoną bazylię.
Do sosu dodać makaron i większość parmezanu startego na tarce o małych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać.
Danie wyłożyć na talerze. Posypać resztą parmezanu i bazylią.