Bardzo aromatyczny, intensywnie czerwony barszcz na zakwasie z buraków.
Przepis na zakwas znajdziecie tutaj: zakwas z buraków.
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 1 łyżka suszonych grzybów
- 2 litry wody
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 jabłko
- włoszczyzna
- ok. 1,5 litra zakwasu z buraków
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera z włoszczyzny obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Od pora odkroić zieloną część oraz końcówkę.
Tak przygotowaną włoszczyznę umyć i przełożyć do minimum 4-litrowego garnka.
Buraki obrać i pokroić na dość grube plastry. Dodać do garnka.
Całość zalać wodą. Dorzucić suszone grzyby, liście laurowe, sól, pieprz oraz ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną (ok. 45 minut).
Na koniec dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko i gotować jeszcze przez ok. 15 minut.
Tak przygotowany wywar przelać przez sitko. Ma pozostać sam płyn. Wszystkie warzywa i grzyby należy usunąć.
Do barszczu dodać zakwas i podgrzać (nie doprowadzać do zagotowania).