Wytrawne placki z pieczarkami

Wytrawne placki z pieczarkami

Placki nieco przypominające pancakes, tym razem na sposób wytrawny – z cebulką, parówką lub wędliną i pieczarkami.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 1 parówka lub kilka kawałków ulubionej wędliny
  • 6 małych pieczarek

Masło rozpuścić.

Mąkę zmiksować z mlekiem, rozpuszczonym masłem, proszkiem do pieczenia, jajkami, solą i pieprzem. Odstawić na ok.15 minut.

Cebulę i parówkę lub wędlinę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać parówkę/wędlinę i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając.

Przesmażone na patelni składniki dodać do masy na placki.

Pieczarki pokroić w cienkie plastry.

Placki smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Najpierw wylać masę na patelnię i poukładać na niej plastry pieczarek. Kiedy placek się zrumieni, przekręcić na drugą stronę w celu usmażenia.

Z podanych składników uzyskałam siedem dość dużych placków (smażonych pojedynczo na małej patelni).

Wytrawne placki z pieczarkami 2

3 komentarze

  1. ciekawa propozycja 🙂 trzeba będzie wypróbować 🙂

  2. Bardzo apetyczne placuszki 🙂 Na takie to ja się skuszę 🙂

  3. Uwielbiam takie dania, najbardziej na śniadanie, obiad i kolację hihi 😉 super przepis

Dodaj komentarz