Placki nieco przypominające pancakes, tym razem na sposób wytrawny – z cebulką, parówką lub wędliną i pieczarkami.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 30 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- 1 mała cebula
- 1 parówka lub kilka kawałków ulubionej wędliny
- 6 małych pieczarek
Masło rozpuścić.
Mąkę zmiksować z mlekiem, rozpuszczonym masłem, proszkiem do pieczenia, jajkami, solą i pieprzem. Odstawić na ok.15 minut.
Cebulę i parówkę lub wędlinę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać parówkę/wędlinę i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
Przesmażone na patelni składniki dodać do masy na placki.
Pieczarki pokroić w cienkie plastry.
Placki smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Najpierw wylać masę na patelnię i poukładać na niej plastry pieczarek. Kiedy placek się zrumieni, przekręcić na drugą stronę w celu usmażenia.
Z podanych składników uzyskałam siedem dość dużych placków (smażonych pojedynczo na małej patelni).
ciekawa propozycja 🙂 trzeba będzie wypróbować 🙂
Bardzo apetyczne placuszki 🙂 Na takie to ja się skuszę 🙂
Uwielbiam takie dania, najbardziej na śniadanie, obiad i kolację hihi 😉 super przepis