Bataty zapiekane z serami (mozzarellą i rougette) oraz pieczarkami. Polecam podawać z ulubionym sosem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu lub śmietany.
Składniki:
- 2 bataty (po ok. 200 g każdy)
- 120 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 50 g sera pleśniowego rougette
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Bataty przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i posypać solą. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pieczarki powinny wyraźnie zmniejszyć swoją objętość.
Upieczone bataty wydrążyć łyżeczką, zostawiając jedynie kawałek miąższu przy skórce.
Ser rougette pokroić w drobną kostkę.
Wydrążoną część batatów ugnieść widelcem i wymieszać w misce z cebulą, pieczarkami, serem rougette i utartą mozzarellą. Doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz ziołami prowansalskimi.
Bataty napełnić powstałą masą (napełniać z górką).
Ponownie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut.
Bataty przyrządzone w ten sposób prezentują się smakowicie!!! 🙂
Słodkie ziemniaki i ser… musiało być przepyszne!
Świetny pomysł na bataty 🙂 Chętnie wykorzystam 🙂
Wyglądają cudownie! Jestem ciekawa jak smakują. 🙂
https://julias-cooking.com/