Bataty faszerowane serem i pieczarkami

Faszerowane bataty

Bataty zapiekane z serami (mozzarellą i rougette) oraz pieczarkami. Polecam podawać z ulubionym sosem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu lub śmietany.

Składniki:

  • 2 bataty (po ok. 200 g każdy)
  • 120 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 50 g sera pleśniowego rougette
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Bataty przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i posypać solą. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut.

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.

Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pieczarki powinny wyraźnie zmniejszyć swoją objętość.

Upieczone bataty wydrążyć łyżeczką, zostawiając jedynie kawałek miąższu przy skórce.

Ser rougette pokroić w drobną kostkę.

Wydrążoną część batatów ugnieść widelcem i wymieszać w misce z cebulą, pieczarkami, serem rougette i utartą mozzarellą. Doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz ziołami prowansalskimi.

Bataty napełnić powstałą masą (napełniać z górką).

Ponownie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut.

Faszerowane bataty 2

4 komentarze

  1. Bataty przyrządzone w ten sposób prezentują się smakowicie!!! 🙂

  2. Słodkie ziemniaki i ser… musiało być przepyszne!

  3. Świetny pomysł na bataty 🙂 Chętnie wykorzystam 🙂

  4. Wyglądają cudownie! Jestem ciekawa jak smakują. 🙂
    https://julias-cooking.com/

Dodaj komentarz