Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm).
Składniki:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g)
- 1 kg sera mascarpone
- 9 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek)
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 szklanka syropu z owoców lub konfitury po odlaniu owoców (jak najrzadszej)
- 1/3 szklanki wody
- 25 ml brandy
Żółtka ubić mikserem z cukrem na jasną masę. Miksować na wysokich obrotach.
Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce sera.
Przygotowaną masę odstawić do lodówki.
Konfiturę (sam sos, bez owoców)/syrop wymieszać z wodą i brandy.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby).
Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym.
W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów.
Na ostatniej warstwie ułożyć krem i ozdobić startą czekoladą i owocami.