Calzone

Calzone 2

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki cukru

Farsz:

  • ok. 10 średniej wielkości pieczarek
  • mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • sól i oregano do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 150 g parmezanu
  • oliwa do wysmarowania wierzchu
  • oregano do posypania

Calzone 3

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku.

Dodać sól, cukier, olej i wodę.

Wsypać mąkę i oregano i wyrobić ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę.

Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanym oleju.

Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem.

Doprawić solą i oregano.

Smażyć przez chwilę na małym palniku.

Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii.

Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach.

Calzone

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.

Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką.

Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać  „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm).

Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone.

Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano.

Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu do wypieków.

Calzone 4

Dodaj komentarz