Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem

Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem

Tarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • ok. 250 g ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego na ciepło
  • 200 g mrożonego jarmużu
  • 180 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła
  • płatki suszonego chilli do posypania

Formę o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do formy i lekko ugnieść, aby dopasować do brzegów. Wystające brzegi odciąć. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć je specjalnymi odważnikami do tarty lub np. suchą fasolą.

Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 3

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do  200°C i piec przez ok. 15 minut.

W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć jarmuż do momentu odparowania wody. Dodać sól, pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Smażyć, aż farsz lekko się zagęści.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć rozdrobnionego widelcem łososia. Całość zalać przygotowanym farszem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec kolejne 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypać suszonym chilli. Odczekać ok. 10 minut przed krojeniem.

Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 2

2 komentarze

  1. Tarty uwielbiam i chętnie się na taka skuszę 🙂

  2. To ja poproszę, pycha! 🙂

Dodaj komentarz