Tarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego.
Składniki:
- ok. 250 g ciasta francuskiego
- 100 g łososia wędzonego na ciepło
- 200 g mrożonego jarmużu
- 180 g fety
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 200 g śmietany 18%
- olej do smażenia
- łyżeczka masła
- płatki suszonego chilli do posypania
Formę o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do formy i lekko ugnieść, aby dopasować do brzegów. Wystające brzegi odciąć. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć je specjalnymi odważnikami do tarty lub np. suchą fasolą.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 minut.
W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć jarmuż do momentu odparowania wody. Dodać sól, pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Smażyć, aż farsz lekko się zagęści.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć rozdrobnionego widelcem łososia. Całość zalać przygotowanym farszem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec kolejne 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać suszonym chilli. Odczekać ok. 10 minut przed krojeniem.
Tarty uwielbiam i chętnie się na taka skuszę 🙂
To ja poproszę, pycha! 🙂