Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z dodatkiem tartego, żółtego sera i szczypiorku. Bardzo sycące i łatwe do przygotowania danie. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej prażonej
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 100 g łagodnego sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- suszona, ostra papryka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Kaszę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Kaszę odlać i zostawić do przestygnięcia.
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i papryki. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać.
W misce wymieszać kaszę, ser, usmażone pieczarki z cebulą oraz szczypiorek. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać.
Z masy formować kotlety. Kotlety obtaczać w bułce tartej i lekko rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Świetne. Zapisuję do zrobienia. Będą idealne do mojej akcji pieczarkowej w kwietniu 😉
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów 🙂
Pysznie wyglądają te kotleciki. 🙂 Mam ochotę spróbować 🙂