Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z dodatkiem tartego, żółtego sera i szczypiorku. Bardzo sycące i łatwe do przygotowania danie. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej prażonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 100 g łagodnego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • suszona, ostra papryka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 3

Kaszę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Kaszę odlać i zostawić do przestygnięcia.

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i papryki. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać.

W misce wymieszać kaszę, ser, usmażone pieczarki z cebulą oraz szczypiorek. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać.

Z masy formować kotlety. Kotlety obtaczać w bułce tartej i lekko rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 2

3 komentarze

  1. Świetne. Zapisuję do zrobienia. Będą idealne do mojej akcji pieczarkowej w kwietniu 😉

  2. Marta Langier

    Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów 🙂

  3. Pysznie wyglądają te kotleciki. 🙂 Mam ochotę spróbować 🙂

Dodaj komentarz