Tortilla śniadaniowa

Tortilla śniadaniowa

Tortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie 🙂 Porcja jest dość duża, wystarczy na śniadanie dla dwóch osób. Chyba, że jesteście bardzo głodni 😉

Składniki:

  • 1 tortilla pszenna (przepis znajdziecie tutaj)
  • 2 średnie pieczarki
  • 1 jajko na twardo
  • 1/2 małej cebuli
  • garść startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia

Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu. Na koniec smażenia dodać sól i pieprz i wymieszać.

Majonez wymieszać z musztardą. Tortillę posmarować z jednej strony przygotowanym sosem.

Na środku tortilli wzdłuż ułożyć pieczarki z cebulą. Dodać pokrojone w plastry jajko. Całość posypać serem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tortillę złożyć tak jak składamy burrito lub zwinąć jak naleśnik. Zapiec w opiekaczu lub na patelni grillowej.

Tortilla śniadaniowa 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*