Placki z dyni z dodatkiem jabłka, miodu i cynamonu. Można użyć świeżej lub mrożonej dyni. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków.
Składniki:
- 450 g miąższu z dyni
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki wody
- olej do smażenia
Dynię pokroić w średniej wielkości kostkę.
Na patelni rozpuścić masło.
Dynię wrzucić na rozgrzane masło.
Dodać miód, wymieszać i podsmażyć ok. 5 minut.
Po tym czasie dodać wodę. Dynię dusić na małym ogniu, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec duszenia dodać cynamon.
Dynię zdjąć z patelni i ugnieść przy pomocy ugniatarki do ziemniaków.
Obrane jabłko utrzeć na tarce o małych oczkach.
Dynię połączyć łyżką z jabłkiem.
Dodać mąkę, jajko i jogurt. Dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta.
Na patelni rozgrzać olej.
Placki smażyć na dość dużym ogniu, z obu stron, do czasu zrumienienia.
Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Nie wyszły, ciapowate, mdłe, rozpadają się blee
Niestety ale wf przepisy i nie wyszło. Bez smaku chloną olej blee
Bardzo mi przykro 🙁 może temperatura smażenia była nieco za niska.
Te placuszki są kapitalne!! Ja dałam lekko kwaskowe jabłko i smak jest rewelacyjny 🙂
Super, że smakowały 🙂 też je bardzo lubię!
Przepysznie 😉 Muszę spróbować zrobić 😉
Zostaje na dłużej , zapraszam do siebie : http://kobiecomania.blogspot.com/
;*
Pysznie wyglądają 🙂 Lubie dynię i mam puree z dyni, więc pewnie za jakiś czas wypróbuję 🙂
ależ smakowite:)