Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni, z dodatkiem jabłka, miodu i cynamonu. Co prawda już wiosna, a placki są bardziej jesienne, ale przy takiej deszczowej pogodzie jak dzisiaj, pasowały idealnie 🙂 Można użyć świeżej lub mrożonej dyni. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków.

Składniki:

  • 450 g miąższu z dyni
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia

Dynię pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozpuścić masło.

Dynię wrzucić na rozgrzane masło. Dodać miód, wymieszać i podsmażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodać wodę. Dynię dusić na małym ogniu, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec duszenia dodać cynamon.

Dynię zdjąć z patelni i ugnieść przy pomocy ugniatarki do ziemniaków. Obrane jabłko utrzeć na tarce o małych oczkach.

Dynię połączyć łyżką z jabłkiem. Dodać mąkę, jajko i jogurt. Dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta.

Na patelni rozgrzać olej. Placki smażyć na dość dużym ogniu, z obu stron, do czasu zrumienienia. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Placki z dyni 2

3 komentarze

  1. Przepysznie 😉 Muszę spróbować zrobić 😉
    Zostaje na dłużej , zapraszam do siebie : http://kobiecomania.blogspot.com/
    ;*

  2. Pysznie wyglądają 🙂 Lubie dynię i mam puree z dyni, więc pewnie za jakiś czas wypróbuję 🙂

  3. ależ smakowite:)

Dodaj komentarz