Tagliatelle z cukinią i kurczakiem

Makaron z kabaczkiem i kurczakiem

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie pomidorowym. Całość posypana mozzarellą i bazylią.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinii
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 butelka (680 g) passaty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • ok. 50 g mozzarelli
  • garść liści świeżej bazylii
  • 4 porcje makaronu tagliatelle

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.

Cebulę i cukinię również pokroić w kostkę średniej wielkości.

Cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.

Dodać cuknię. Smażyć przez ok. 5 minut.

Dodać kurczaka.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Smażyć przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.

Warzywa i kurczaka zalać passatą pomidorową. Zmniejszyć moc palnika i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut, aż sos lekko się zagęści.

Sos podawać z ugotowanym makaronem.

Całość posypać mozzarellą i posiekaną bazylią.

Makaron z kabaczkiem i kurczakiem 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.