Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie pomidorowym. Całość posypana mozzarellą i bazylią.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinii
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 butelka (680 g) passaty pomidorowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- ok. 50 g mozzarelli
- garść liści świeżej bazylii
- 4 porcje makaronu tagliatelle
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
Cebulę i cukinię również pokroić w kostkę średniej wielkości.
Cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać cuknię. Smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać kurczaka.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Smażyć przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Warzywa i kurczaka zalać passatą pomidorową. Zmniejszyć moc palnika i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut, aż sos lekko się zagęści.
Sos podawać z ugotowanym makaronem.
Całość posypać mozzarellą i posiekaną bazylią.