Powidła śliwkowe są banalnie proste do przygotowania, ale wymagają dużo czasu. Niestety z 1 kg śliwek uzyskamy jedynie jeden, mały słoik powideł (o pojemności ok. 300 ml), dlatego najlepiej gotować od razu nieco więcej owoców.
Powidła można przygotować również zupełnie bez dodatku cukru. Ja jednak zawsze nieco dodaję.
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki wody
Śliwki umyć i osuszyć. Usunąć z nich pestki.
Śliwki przełożyć do dużego garnka.
Dodać cukier i wodę i nastawić na małą moc palnika.
Śliwki należy co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliły.
Powidła gotujemy długo (2 kg gotowałam ok. 4 godzin). Powinny być bardzo gęste.
Na koniec sprawdzić ich słodkość i ewentualnie dodać nieco więcej cukru.
Po dodaniu cukru, śliwki gotować jeszcze przez jakiś czas.
Gotowe (gorące!) powidła przełożyć łyżką do wyparzonych słoików.
Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Zostawić tak na kilka godzin, a następnie przekręcić.
Słoiki z powidłami odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do piwnicy).
Też niedawno robiliśmy 🙂 Pozdrawiamy!