Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Kruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami. Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą. 

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki + ok. 1 łyżka do podsypywania
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • budyń waniliowy (40 g) przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (500 ml mleka, 2 łyżki cukru)
  • 900 g śliwek + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Ciasto kruche ze śliwkami 2

Kruche ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym zimnym masłem. Dodać żółtka jaj i zagnieść ciasto.

Piekarnik nagrzać do 170°C. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) i wyłożyć nim dno formy. Dopasować do kształtu formy ugniatając palcami. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 20 minut.

W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować budyń (zgodnie z przepisem na opakowaniu), śliwki oraz bezę.

Beza: Białka ubić dodając po łyżce cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Miksować do powstania sztywnej piany.

Śliwki umyć, pokroić na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości śliwek) i obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Na podpieczony spód wylać przygotowany budyń, na to wyłożyć śliwki oraz ubitą pianę. Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut (nadal w 170°C).

Po tym czasie ciasto posypać pokrojonymi płatkami migdałowymi i wstawić na kolejne 20 minut do piekarnika przy włączonej funkcji termoobiegu w temp. 60°C.

Ciasto kroić dopiero po ostygnięciu (żeby budyń nie wypłynął).

Ciasto kruche ze śliwkami 3

Źródło: kwestiasmaku.com (przepis zmodyfikowany)

Dodaj komentarz