Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami.

Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą. 

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 7 białek
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • budyń waniliowy (40 g)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (o ile nie ma w składzie budyniu)
  • 600 g śliwek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 4

Kruche ciasto:

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym zimnym masłem.

Dodać żółtka jaj i zagnieść ciasto.

Piekarnik nagrzać do 170°C.

Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyłożyć do formy. Dopasować do kształtu formy ugniatając palcami.

Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Piec 20 minut.

W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować budyń, śliwki oraz bezę.

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 2

Beza:

Białka ubić dodając po łyżce cukru.

Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Miksować do powstania sztywnej piany.

Budyń:

Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Śliwki:

Śliwki umyć, pokroić na połówki (lub na kilka mniejszych części, w zależności od wielkości śliwek) i obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 3

Na podpieczony spód wylać przygotowany budyń, na to wyłożyć śliwki oraz ubitą pianę.

Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut (nadal w 170°C).

Po tym czasie ciasto posypać pokrojonymi płatkami migdałowymi i wstawić na kolejne 20 minut do piekarnika przy włączonej funkcji termoobiegu w temp. 60°C.

Ciasto kroić dopiero po ostygnięciu (żeby budyń nie wypłynął).

Źródło: kwestiasmaku.com (przepis zmodyfikowany)

2 komentarze

  1. Proszę się częstować 🙂

  2. Moje ulubione, jesienne ciacho!
    Poprosimy do kawuni…
    🙂

Dodaj komentarz