Kruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami.
Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą.
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 7 białek
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- budyń waniliowy (40 g)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru (o ile nie ma w składzie budyniu)
- 600 g śliwek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych
Kruche ciasto:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym zimnym masłem.
Dodać żółtka jaj i zagnieść ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170°C.
Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy. Dopasować do kształtu formy ugniatając palcami.
Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec 20 minut.
W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować budyń, śliwki oraz bezę.
Beza:
Białka ubić dodając po łyżce cukru.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Miksować do powstania sztywnej piany.
Budyń:
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Śliwki:
Śliwki umyć, pokroić na połówki (lub na kilka mniejszych części, w zależności od wielkości śliwek) i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Na podpieczony spód wylać przygotowany budyń, na to wyłożyć śliwki oraz ubitą pianę.
Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut (nadal w 170°C).
Po tym czasie ciasto posypać pokrojonymi płatkami migdałowymi i wstawić na kolejne 20 minut do piekarnika przy włączonej funkcji termoobiegu w temp. 60°C.
Ciasto kroić dopiero po ostygnięciu (żeby budyń nie wypłynął).
Źródło: kwestiasmaku.com (przepis zmodyfikowany)
Proszę się częstować 🙂
Moje ulubione, jesienne ciacho!
Poprosimy do kawuni…
🙂