Kurczak w sosie z kurek i parmezanu

Kurczak w sosie z kurek i parmezanu

Pierś kurczaka w sosie z kurek, śmietany i parmezanu. Całość posypana natką pietruszki.

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 200 g kurek
  • 50 g parmezanu
  • 180 g śmietany 22%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Kurki oczyścić i wysuszyć.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.

Pierś z kurczaka pokroić na nieco mniejsze kawałki (pokroiłam na 6 mniejszych części).

Posypać solą i pieprzem.

Dodać na patelnię do cebuli i podsmażyć z obu stron.

Kurczak w sosie z kurek i parmezanu 2

Na patelnię dorzucić kurki. Jeśli są bardzo duże, pokroić je na mniejsze kawałki.

Dodać masło.

Całość dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.

Następnie odkryć pokrywkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.

Dodać śmietanę i parmezan.

Całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać sól i pieprz.

Dusić na małym ogniu jeszcze przez ok. 5-10 minut.

Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać np. z makaronem.

Kurczak w sosie z kurek i parmezanu 3

2 komentarze

  1. Uwielbiam takie sezonowe dania, zwłaszcza ze świeżych grzybów, które kocham całym sercem 😉

Dodaj komentarz