Pierś kurczaka w sosie z kurek, śmietany i parmezanu. Całość posypana natką pietruszki.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 200 g kurek
- 50 g parmezanu
- 180 g śmietany 22%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Kurki oczyścić i wysuszyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.
Pierś z kurczaka pokroić na nieco mniejsze kawałki (pokroiłam na 6 mniejszych części).
Posypać solą i pieprzem.
Dodać na patelnię do cebuli i podsmażyć z obu stron.
Na patelnię dorzucić kurki. Jeśli są bardzo duże, pokroić je na mniejsze kawałki.
Dodać masło.
Całość dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.
Następnie odkryć pokrywkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Dodać śmietanę i parmezan.
Całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać sól i pieprz.
Dusić na małym ogniu jeszcze przez ok. 5-10 minut.
Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać np. z makaronem.
Uwielbiam takie sezonowe dania, zwłaszcza ze świeżych grzybów, które kocham całym sercem 😉
Też uwielbiam grzyby, zarówno zbierać, jak i jeść 🙂