Makaron z pieczarkami, pomidorami i bakłażanem. Całość posypana parmezanem i świeżą bazylią. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe.
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 120 g pomidorów
- 100 g bakłażana
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- garść liści świeżej bazylii
- olej do smażenia
Dodatkowo:
Pieczarki, cebulę i bakłażana pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej.
Pokrojone pieczarki i cebulę wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż niemal cała woda odparuje. Następnie dodać bakłażana i wyciśnięty czosnek. Zmniejszyć ogień, doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć ok. 15 minut. W tym czasie można nastawić wodę z solą na makaron. Makaron zagotować.
Pomidora pokroić w drobne kawałki i dodać na patelnię. Zalać passatą i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut.
Dodać wino i gotować na małym ogniu, do czasu aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a sos się zagęści. Na koniec dodać drobno posiekaną bazylię.
Na talerze wyłożyć ugotowany makaron. Polać przygotowanym sosem, posypać startym parmezanem i drobno posiekaną bazylią.
Ach cudowne! Uwielbiam bakłażany w takich śródziemnomorskich potrawach 🙂
Jaka pyszna propozycja. 🙂