Tagliatelle z bakłażanem i pieczarkami

Tagliatelle z bakłażąnem i pieczarkami

Makaron z pieczarkami, pomidorami i bakłażanem. Całość posypana parmezanem i świeżą bazylią. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 120 g pomidorów
  • 100 g bakłażana
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • garść liści świeżej bazylii
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 3 porcje makaronu tagliatelle
  • drobno straty parmezan do posypania
  • liście świeżej bazylii do posypania

Pieczarki, cebulę i bakłażana pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej.

Pokrojone pieczarki i cebulę wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż niemal cała woda odparuje. Następnie dodać bakłażana i wyciśnięty czosnek. Zmniejszyć ogień, doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć ok. 15 minut. W tym czasie można nastawić wodę z solą na makaron. Makaron zagotować.

Pomidora pokroić w drobne kawałki i dodać na patelnię. Zalać passatą i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut.

Dodać wino i gotować na małym ogniu, do czasu aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a sos się zagęści. Na koniec dodać drobno posiekaną bazylię.

Na talerze wyłożyć ugotowany makaron. Polać przygotowanym sosem, posypać startym parmezanem i drobno posiekaną bazylią.

Tagliatelle z bakłażąnem i pieczarkami 2

2 komentarze

  1. Ach cudowne! Uwielbiam bakłażany w takich śródziemnomorskich potrawach 🙂

  2. Jaka pyszna propozycja. 🙂

Dodaj komentarz