Łatwe do wykonania kulki twarogowe z dodatkiem kaszy manny. Najlepiej smakują polane roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą oraz posypane cukrem. W smaku przypominają leniwe.
Składniki na ok. 20 małych kulek:
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 140 g kaszy manny
Dodatkowo (do polania i posypania):
- masło
- bułka tarta
- cukier
Ser rozgnieść widelcem, dodać masło, mąkę, jajka i kaszę.
Masę wymieszać dokładnie łyżką, a następnie zagnieść krótko ręką.
Z powstałego ciasta odrywać mniejsze kawałki i formować w kształt kulek.
Kulki wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia.
Wyjąć na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.
Na małej patelni rozpuścić masło. Następnie wymieszać je z odrobiną bułki tartej i chwilę podsmażyć.
Tak przygotowanym masłem polać gorące kulki.
Całość posypać cukrem.
A te kulki ugotować czy jak? Skoro napisane ze polać gorące kulki…
Tak, ugotować 🙂 Coś mi punkt o gotowaniu uciekł. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam w opisie 🙂