Kulki z twarogu i kaszy manny

Kulki z twarogu i kaszy manny 2

Łatwe do wykonania kulki twarogowe z dodatkiem kaszy manny. Najlepiej smakują polane roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą oraz posypane cukrem. W smaku przypominają leniwe.

Składniki na ok. 20 małych kulek:

  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 140 g kaszy manny

Dodatkowo (do polania i posypania):

  • masło
  • bułka tarta
  • cukier

Wykonanie:

  1. Ser rozgnieść widelcem, dodać masło, mąkę, jajka i kaszę.
  2. Masę wymieszać dokładnie łyżką, a następnie zagnieść krótko ręką.
  3. Z powstałego ciasta odrywać mniejsze kawałki i formować w kształt kulek.
  4. Kulki wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia.
  5. Wyjąć na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.
  6. Na małej patelni rozpuścić masło. Następnie wymieszać je z odrobiną bułki tartej i chwilę podsmażyć.
  7. Tak przygotowanym masłem polać gorące kulki.
  8. Całość posypać cukrem.

Kulki z twarogu i kaszy manny

2 komentarze

  1. A te kulki ugotować czy jak? Skoro napisane ze polać gorące kulki…

Dodaj komentarz