Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 2

Kurczak z papryką, ananasem i marchewką w sosie słodko-kwaśnym. Najlepiej smakuje z ryżem.

Z przepisu wychodzą dwie duże porcje obiadowe.

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego chilli
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki sosu z ananasów
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • olej do smażenia
  • 100 g ryżu

Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć go do miski i zalać sosem sojowym. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Marchewkę obrać. Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Na patelnię wrzucić paprykę i marchewkę. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Do warzyw na patelni dorzucić kurczaka. Smażyć kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Ananasa pokroić w drobną kostkę. W kubku wymieszać ocet, koncentrat pomidorowy i sos z ananasów. Doprawić solą i chilli. Przygotowany sos dodać do kurczaka i warzyw na patelni. Dorzucić pokrojonego ananasa. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut.

Podawać z ugotowanym ryżem.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz