Kurczak z papryką, ananasem i marchewką w sosie słodko-kwaśnym. Najlepiej smakuje z ryżem.
Z przepisu wychodzą dwie duże porcje obiadowe.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
- 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- szczypta soli
- szczypta suszonego chilli
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki sosu z ananasów
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 łyżeczka octu winnego
- olej do smażenia
- 100 g ryżu
Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć go do miski i zalać sosem sojowym. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Marchewkę obrać. Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Na patelnię wrzucić paprykę i marchewkę. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Do warzyw na patelni dorzucić kurczaka. Smażyć kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Ananasa pokroić w drobną kostkę. W kubku wymieszać ocet, koncentrat pomidorowy i sos z ananasów. Doprawić solą, papryką i chili. Przygotowany sos dodać do kurczaka i warzyw na patelni. Dorzucić pokrojonego ananasa. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut.
Podawać z ugotowanym ryżem.