Połączenie cydru, soku pomarańczowego i wody mineralnej. Napój jest bardzo orzeźwiający, a połączenie cytrusów i cydru naprawdę świetnie ze sobą współgra. Wygląd napoju jest lekko inspirowany klasycznym tequila sunrise 😉
Cydr, którego użyłam do przepisu, jest własnej roboty, co jeszcze podnosi walory smakowe 🙂
Przepis bierze udział w konkursie „Karnawał z Perrier” organizowanym przez „Smaki Południa”.
Przepis na dwie duże porcje:
- 450 ml wytrawnego cydru jabłkowego
- 100 ml wody gazowanej (użyłam wody Perrier)
- 100 ml soku pomarańczowego
- 8 cienkich plastrów pomarańczy
- 4 cienkie plastry limonki
- kilka kropli soku malinowego
Do dekoracji:
- 2 plastry pomarańczy
- 2 plastry limonki
Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. W dużym naczyniu wymieszać cydr, wodę gazowaną i sok pomarańczowy.
Na dnie dwóch szklanek poukładać plastry limonki i pomarańczy. Lekko je ugnieść przy pomocy łyżki. Zalać przygotowanym drinkiem i wymieszać. Dolać po kilka kropli soku malinowego i delikatnie wymieszać (tak aby uzyskać piękny efekt „wschodzącego słońca”, który w drinku tequila sunrise uzyskiwany jest przy pomocy grenadiny).
Szklanki ozdobić plastrami limonki i pomarańczy.
Piękny, kolorowy i na pewno bardzo smaczny ten cydr. 🙂