Omlet z pieczarkami i odrobiną parmezanu. Według mnie jest najsmaczniejszy z dodatkiem rukoli i pomidorów koktajlowych.
Składniki na jeden duży omlet (o średnicy ok. 23 cm):
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać sól i pieprz. Do białek dodać żółtka i mąkę i ubijać jeszcze chwilę do czasu połączenia składników.
Pieczarki pokroić na cienkie plastry. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło.
Cebulę i pieczarki wrzucić na patelnię. Przesmażyć do zrumienienia. Następnie zalać masą jajeczną i przykryć pokrywką. Smażyć kilka minut, aż omlet się zetnie.
Omleta przekręcić przy pomocy szpatułki na drugą stronę. Posypać parmezanem i przykryć pokrywką. Smażyć jeszcze chwilę do momentu rozpuszczenia sera.
Podawać z rukolą i pomidorami koktajlowymi.