Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami i odrobiną parmezanu. Według mnie jest najsmaczniejszy z dodatkiem rukoli i pomidorów koktajlowych.

Składniki na jeden duży omlet (o średnicy ok. 23 cm):

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 średnie pieczarki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • garść rukoli
  • kilka pomidorów koktajlowych

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać sól i pieprz. Do białek dodać żółtka i mąkę i ubijać jeszcze chwilę do czasu połączenia składników.

Pieczarki pokroić na cienkie plastry. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło.

Cebulę i pieczarki wrzucić na patelnię. Przesmażyć do zrumienienia. Następnie zalać masą jajeczną i przykryć pokrywką. Smażyć kilka minut, aż omlet się zetnie.

Omleta przekręcić przy pomocy szpatułki na drugą stronę. Posypać parmezanem i przykryć pokrywką. Smażyć jeszcze chwilę do momentu rozpuszczenia sera.

Podawać z rukolą i pomidorami koktajlowymi.

Omlet z pieczarkami 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.