Bardzo lubię owsiankę. Zazwyczaj podaję ją z owocami, miodem czy orzechami. W wersji zapiekanej w piekarniku smakuje naprawdę pysznie i jest dobrym pomysłem na zimowe śniadanie.
Składniki na dwie porcje:
Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Można zostawić na całą noc.
Po namoczeniu, ewentualny nadmiar mleka odlać przy pomocy sitka.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy i migdały drobno posiekać.
Do płatków dodać miód, utarte jabłka, orzechy i migdały. Owsianka w moim wydaniu nie jest bardzo słodka. Jeśli wolicie słodszą, możecie dodać więcej miodu. Wszystko wymieszać łyżką i przełożyć do dwóch kokilek o średnicy 9 cm.
Owsiankę zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu udekorować cienko pokrojonym jabłkiem i płatkami migdałowymi.