Szakszuka

szakszuka

Bardzo lubię jajka na śniadanie. Szakszuka to idealne danie na leniwy poranek. Jest sycąca, mało pracochłonna i przepyszna 🙂 Dla mnie obowiązkowo z dodatkiem kminu rzymskiego.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki lub 2 duże, świeże pomidory
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta suszonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • garść szczypiorku lub natki pietruszki do posypania
  • olej do smażenia

szakszuka-3

Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej.

Dodać wyciśnięty czosnek.

Podsmażyć, aż cebula się zeszkli.

Na patelnię dodać drobno pokrojone świeże pomidory lub krojone pomidory z puszki.

Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim i zamieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu.

Na patelnię rozbić dwa jajka.

Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Co jakiś czas podnosić pokrywkę i sprawdzać jajka.

Gotowe danie posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Najłatwiej jeść je prosto z patelni, z dodatkiem ulubionego pieczywa.

szakszuka-2

7 komentarzy

  1. Szakszuka… nic dodać i nic ująć. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to polecam zrobić to jak najszybciej. Genialne śniadanie, które u mnie bywa średnio co drugą niedzielę:) Pamiętajcie, że najważniejszy składnik to kumin! Bez niego szakszuka nie będzie taka smaczna.

  2. Mistrzostwo najlepsze danie w wykonaniu jajek jakie jadłam

  3. Niedoceniane danie pochodzące z krajów arabskich 🙂

  4. Aromatyczne, pyszne i bardzo szybkie danie!!! Polecam!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.