Bardzo lubię jajka na śniadanie. Szakszuka to idealne danie na leniwy poranek. Jest sycąca, mało pracochłonna i przepyszna 🙂 Dla mnie obowiązkowo z dodatkiem kminu rzymskiego.
Składniki na 1 porcję:
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej.
Dodać wyciśnięty czosnek.
Podsmażyć, aż cebula się zeszkli.
Na patelnię dodać drobno pokrojone świeże pomidory lub krojone pomidory z puszki.
Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim i zamieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu.
Na patelnię rozbić dwa jajka.
Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Co jakiś czas podnosić pokrywkę i sprawdzać jajka.
Gotowe danie posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Najłatwiej jeść je prosto z patelni, z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Szakszuka… nic dodać i nic ująć. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to polecam zrobić to jak najszybciej. Genialne śniadanie, które u mnie bywa średnio co drugą niedzielę:) Pamiętajcie, że najważniejszy składnik to kumin! Bez niego szakszuka nie będzie taka smaczna.
Mistrzostwo najlepsze danie w wykonaniu jajek jakie jadłam
Też uwielbiam 🙂
Niedoceniane danie pochodzące z krajów arabskich 🙂
Aromatyczne, pyszne i bardzo szybkie danie!!! Polecam!