Kasza jaglana z fetą i sokiem cytrynowym

kasza-jaglana-z-feta-4

Kasza jaglana z fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami. Dzięki cytrynie ma orzeźwiający smak. Podaję ją na zimno jako dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml wody
  • 150 g sera typu feta
  • ok. 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • mały ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego chilli

Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami i dokładnie opłukać, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. W małym garnuszku zagotować 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut).

Kaszę ostudzić. Pomidory oraz fetę pokroić w drobną kostkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, wyciśniętym czosnkiem, chilli, solą i pieprzem.

Kaszę wymieszać z pomidorami, fetą, kaparami oraz sosem. Kaszę najlepiej podawać w małych miseczkach.

kasza-jaglana-z-feta-5

Dodaj komentarz