Kasza jaglana z fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami. Dzięki cytrynie ma orzeźwiający smak. Podaję ją na zimno jako dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 ml wody
- 150 g sera typu feta
- ok. 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżeczki kaparów
- 1 łyżeczka soli
Sos:
Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami i dokładnie opłukać, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. W małym garnuszku zagotować 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut).
Kaszę ostudzić. Pomidory oraz fetę pokroić w drobną kostkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, wyciśniętym czosnkiem, chilli, solą i pieprzem.
Kaszę wymieszać z pomidorami, fetą, kaparami oraz sosem. Kaszę najlepiej podawać w małych miseczkach.