Sznycle z indyka faszerowane suszonymi owocami

sznycle-z-indyka-z-owocami

Mięso z piersi indyka świetnie komponuje się ze słodkim smakiem suszonych owoców. Wszystko zapieczone w pysznej zalewie miodowo-cytrynowej.

Składniki:

  • ok. 400 g sznycli z piersi indyka (ok. 5 porcji)
  • 80 g suszonych śliwek
  • 40 g suszonych moreli
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem na cieńsze porcje. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Na środku każdej porcji ułożyć drobno pokrojone morele i śliwki. Sznycle zwijać wzdłuż krótszego boku. W razie potrzeby użyć wykałaczek do utrzymania farszu.

Sok z cytryny wymieszać z miodem, oliwą i sosem sojowym.

Mięso ułożyć w misce i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z zalewą. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W czasie pieczenia kilka razy polać mięso zalewą znajdującą się w naczyniu.

sznycle-z-indyka-z-owocami-2

Dodaj komentarz