
Sushi z wędzonym łososiem, serkiem philadelphia i dodatkami.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 4 – Sushi
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki na 4 rolki:
- 1,5 szklanki ryżu do sushi
- 1,5 szklanki wody
- 5 łyżek zaprawy do ryżu do sushi
- 1/2 awokado
- 1/2 ogórka
- 200 g łososia
- 125 g serka philadelphia
- kilka kawałków marynowanej rzodkwi
- 4 płaty liści sushi nori
Dodatki:
- młody imbir w zalewie do sushi
- wasabi
- sos sojowy
Ryż dokładnie wypłukać i odsączyć.
Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Następnie odstawić na 15 minut (nadal pod przykryciem), aby wchłonął całą wodę.
Odstawić do przestudzenia.
Do letniego ryżu dodać zaprawę i dokładnie wymieszać.
Zostawić do całkowitego ostudzenia.

Ogórka, rzodkiew i awokado pokroić w podłużne plastry.
Łososia porozrywać ręką na mniejsze kawałki.
Na bambusowej macie umieścić nori.
Na nori ułożyć cienką warstwę ryżu, zostawiając mały margines bez ryżu z dwóch stron.
Ryż układać mokrą ręką.
Na ryżu rozsmarować serek.
Przy dolnej krawędzi ułożyć wzdłuż dodatki (łososia, ogórka, awokado, rzodkiew).
Rolkę zwinąć pomagając sobie matą.
W ten sposób przygotować wszystkie rolki.
Zwinięte sushi pokroić bardzo ostrym nożem na mniejsze kawałki.
Podawać z sosem sojowym, imbirem i wasabi.

Pingback: 20 najlepszych potraw świata – Bullio