Surówka, którą często podaję do obiadu. Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1/2 małej cebuli
- 1 średnia marchewka
- pęczek koperku
- 2,5 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Kapustę drobno posiekać w poprzek. Zostawić biały głąb. Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Wymieszać z kapustą, posolić i odstawić na ok. 15 minut.
Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do surówki.
W szklance wymieszać majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką.
Koperek drobno posiekać i dodać do surówki. Całość zalać przygotowanym sosem i wymieszać.
Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.