Ciecierzyca z kminem rzymskim to jedno z moich ulubionych kulinarnych połączeń 🙂 Dzisiejsze kotlety zostały wzbogacone o suszone pomidory, co nadaje im naprawdę wyjątkowego smaku. Z przepisu wychodzi 9 dużych kotletów.
Składniki:
- 350 g ciecierzycy
- ok. 15 kawałków suszonych pomidorów z oleju
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- pół pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
Ciecierzycę przesypać do garnka i zalać zimną wodą ok. 5 cm nad poziom ciecierzycy. Zostawić pod przykryciem na ok. 12 godzin. Po tym czasie wylać na sitko i odcedzić. Następne wrzucić z powrotem do garnka i zalać świeżą wodą również ok. 5 cm nad poziom nasion. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę soli.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i zmiksować w malakserze. Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Do zmiksowanej ciecierzycy dodać cebulę, pomidory, natkę, olej z pomidorów, jajka, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli, pieprz, kmin rzymski i oregano. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Z masy formować ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor.