Kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Ciecierzyca z kminem rzymskim to jedno z moich ulubionych kulinarnych połączeń 🙂 Dzisiejsze kotlety zostały wzbogacone o suszone pomidory, co nadaje im naprawdę wyjątkowego smaku. Z przepisu wychodzi 9 dużych kotletów.

Składniki:

  • 350 g ciecierzycy
  • ok. 15 kawałków suszonych pomidorów z oleju
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • pół pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia

Ciecierzycę przesypać do garnka i zalać zimną wodą ok. 5 cm nad poziom ciecierzycy. Zostawić pod przykryciem na ok. 12 godzin. Po tym czasie wylać na sitko i odcedzić. Następne wrzucić z powrotem do garnka i zalać świeżą wodą również ok. 5 cm nad poziom nasion. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę soli.

Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i zmiksować w malakserze. Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Do zmiksowanej ciecierzycy dodać cebulę, pomidory, natkę, olej z pomidorów, jajka, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli, pieprz, kmin rzymski i oregano. Całość bardzo dokładnie wymieszać.

Z masy formować ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów 2

Dodaj komentarz