Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika. Ziemniaki są grubo utarte. Placki podaję z sosem czosnkowym i surówką. W takiej wersji stanowią całkiem obfity obiad 😉
Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 mała cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta soli
- ok. 1/2 łyżeczki pieprzu
Ziemniaki i cebulę utrzeć na tarce o dużych oczkach. W miarę możliwości odcisnąć ręką z nadmiaru wody.
Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, śmietanę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dokładnie wymieszać łyżką.
Wymieszane ziemniaki puszczą więcej wody. Przechylić miskę, w której znajdują się ziemniaki i odlać jej nadmiar.
Łyżką nakładać masę ziemniaczaną i wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (podczas nakładania, starać się odcedzać z nadmiaru wody).
Placki piec ok. 23-25 minut w temperaturze 180°C.
Jedno z moich ulubionych dań 🙂
Mam pomysł na piątkowy obiad! Dziękuję 🙂