Pierś kurczaka zapieczona w przyprawach i jogurcie greckim. Aromatyczna i soczysta.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1/3 łyżeczki suszonego chilli
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki. Jeśli pierś jest bardzo gruba dodatkowo podzielić na cieńsze kawałki.
Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem, chilli, papryką i estragonem. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem.
W misce wymieszać jogurt z kawałkami kurczaka. Jogurt powinien dokładnie pokryć całe mięso. Odstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C.