Idealne placki na śniadanie. Z dodatkiem mąki ryżowej i pszennej razowej. Placuszki są bardzo delikatne w smaku. Nie dodaję do nich cukru, tylko suszone owoce.
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki pszennej razowej
- garść suszonych owoców (np. śliwek, moreli, rodzynek)
- 1 łyżka masła
Płatki zalać ciepłym mlekiem.
Suszone owoce drobno posiekać i dodać do płatków.
Całość odstawić na ok. 20 minut.
Do masy dodać jajko, mąkę (pszenną razową i ryżową) i jogurt grecki. Dobrze zamieszać łyżką.
Na patelni rozpuścić masło.
Placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków.