Prosta surówka z kapusty, marchewki i koperku.
Składniki:
- 1/3 główki średniej wielkości białej kapusty
- 1 średniej wielkości marchewka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepiej dijon)
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Kapustę drobno pokroić. Głąb usunąć.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Koperek drobno posiekać.
Kapustę przełożyć do dużej miski, zalać olejem, posypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aby zmiękła.
W tym czasie przygotować sos.
Jogurt wymieszać z musztardą, miodem, solą i pieprzem.
Do kapusty dodać marchewkę, koperek i sos.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na ok. 30 minut do lodówki.