Surówka do obiadu z białej kapusty i marchewki

Prosta surówka z kapusty, marchewki i koperku.

Składniki:

  • 1/3 główki średniej wielkości białej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepiej dijon)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Kapustę drobno pokroić. Głąb usunąć.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Koperek drobno posiekać.

Kapustę przełożyć do dużej miski, zalać olejem, posypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aby zmiękła.

W tym czasie przygotować sos.

Jogurt wymieszać z musztardą, miodem, solą i pieprzem.

Do kapusty dodać marchewkę, koperek i sos.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Odstawić na ok. 30 minut do lodówki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.