Chlebki z patelni. Z dodatkiem oregano i natki pietruszki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- garstka posiekanej natki pietruszki
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą, oregano i natką pietruszki.
Dodać jogurt i całość wymieszać łyżką.
Następnie zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby (jeśli ciasto będzie się bardzo lepić), można dodać odrobinę mąki.
Ciasto przykryte ściereczką odstawić na godzinę.
Następnie podzielić na osiem części.
Każdą część dość cienko (na grubość ok. 2 mm) rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Wałkowałam w kształt podłużnych placków.
Chlebki piec z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni.
Przekręcać na drugą stronę kiedy na powierzchni pojawią się jasnobrązowe plamki i chlebki lekko urosną.
Patelnię przecierać z nadmiaru mąki po każdym pieczeniu.