Flatbread z patelni

Chlebki z patelni. Z dodatkiem oregano i natki pietruszki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • garstka posiekanej natki pietruszki

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą, oregano i natką pietruszki.

Dodać jogurt i całość wymieszać łyżką.

Następnie zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby (jeśli ciasto będzie się bardzo lepić), można dodać odrobinę mąki.

Ciasto przykryte ściereczką odstawić na godzinę.

Następnie podzielić na osiem części.

Każdą część dość cienko (na grubość ok. 2 mm) rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Wałkowałam w kształt podłużnych placków.

Chlebki piec z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni.

Przekręcać na drugą stronę kiedy na powierzchni pojawią się jasnobrązowe plamki i chlebki lekko urosną.

Patelnię przecierać z nadmiaru mąki po każdym pieczeniu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.