Stek z kalafiora z jajkiem sadzonym

Prosty pomysł na letni obiad – kalafior smażony na patelni z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 duży plaster kalafiora o grubości ok. 3 cm
  • 1 jajko + masło do smażenia
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • szczypta soli

Sos cytrynowo-ziołowy:

  • 2 łyżki oleju
  • garstka drobno posiekanej natki pietruszki
  • garstka drobno posiekanego szczypiorku
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • szczypta chili w płatkach
  • szczypta soli

Składniki sosu wymieszać ze sobą łyżką.

Kawałek na „stek” najlepiej wykroić z środkowej części kalafiora.

Kalafiora usmażyć z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju lub maśle klarowanym. Należy smażyć po kilka minut, aż kalafior ładnie się przyrumieni i lekko zmięknie.

Na tej samej patelni na maśle usmażyć jajko sadzone, doprawiając je na koniec solą.

Kalafiora przełożyć na talerz i polać przygotowanym sosem.

Na wierzchu ułożyć jajko sadzone.

Inspiracja: https://www.magazynkuchenny.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.