Prosty pomysł na letni obiad – kalafior smażony na patelni z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Składniki na 1 porcję:
- 1 duży plaster kalafiora o grubości ok. 3 cm
- 1 jajko + masło do smażenia
- masło klarowane lub olej do smażenia
- szczypta soli
Sos cytrynowo-ziołowy:
- 2 łyżki oleju
- garstka drobno posiekanej natki pietruszki
- garstka drobno posiekanego szczypiorku
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- szczypta chili w płatkach
- szczypta soli
Składniki sosu wymieszać ze sobą łyżką.
Kawałek na „stek” najlepiej wykroić z środkowej części kalafiora.
Kalafiora usmażyć z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju lub maśle klarowanym. Należy smażyć po kilka minut, aż kalafior ładnie się przyrumieni i lekko zmięknie.
Na tej samej patelni na maśle usmażyć jajko sadzone, doprawiając je na koniec solą.
Kalafiora przełożyć na talerz i polać przygotowanym sosem.
Na wierzchu ułożyć jajko sadzone.
Inspiracja: https://www.magazynkuchenny.com/