Jabłka do słoików

Jabłka można wykorzystać do ciast, naleśników czy owsianek. Najlepsze będą kwaśne odmiany jabłek. Szczególnie polecam antonówkę.

Składniki na 6 półlitrowych słoików:

  • 5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 cytryny
  • 1 cukier wanilinowy

Jabłka dokładnie umyć.

3/4 jabłek obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać sokiem z jednej cytryny.

Ta część jabłek zupełnie się rozgotuje, więc nie jest istotne czy pokroimy je w ładną kostkę.

Jabłka przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy i wodę.

Prażyć na małej mocy palnika, bez przykrycia, często mieszając, przez ok. 45 minut.

Trzeba uważać, żeby nie zaczęły przypalać się od dna (ewentualnie można dodać jeszcze troszkę wody).

Jabłka powinny w większości całkowicie się rozpaść, tworząc jednolitą masę.

W czasie kiedy jabłka się prażą, przygotować pozostałą 1/4 owoców.

Obrać i pokroić w ok. 1-2 cm kostkę. Zalać sokiem z 1/2 cytryny i wymieszać.

Dodać do pozostałych jabłek i gotować przez ok. 30 minut, często mieszając.

Kostki jabłek powinny lekko zmięknąć, ale się nie rozpadać.

Słoiki i pokrywki sparzyć wrzątkiem.

Gorące jabłka nakładać do słoików dużą łyżką.

Słoiki od razu zakręcać i ustawiać do góry dnem na blacie.

Przekręcić po kilku godzinach, jak wystygną.

Wszystkie nakrętki muszą się zassać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.