Jabłka można wykorzystać do ciast, naleśników czy owsianek. Najlepsze będą kwaśne odmiany jabłek. Szczególnie polecam antonówkę.
Składniki na 6 półlitrowych słoików:
- 5 kg jabłek
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1,5 cytryny
- 1 cukier wanilinowy
Jabłka dokładnie umyć.
3/4 jabłek obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać sokiem z jednej cytryny.
Ta część jabłek zupełnie się rozgotuje, więc nie jest istotne czy pokroimy je w ładną kostkę.
Jabłka przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy i wodę.
Prażyć na małej mocy palnika, bez przykrycia, często mieszając, przez ok. 45 minut.
Trzeba uważać, żeby nie zaczęły przypalać się od dna (ewentualnie można dodać jeszcze troszkę wody).
Jabłka powinny w większości całkowicie się rozpaść, tworząc jednolitą masę.
W czasie kiedy jabłka się prażą, przygotować pozostałą 1/4 owoców.
Obrać i pokroić w ok. 1-2 cm kostkę. Zalać sokiem z 1/2 cytryny i wymieszać.
Dodać do pozostałych jabłek i gotować przez ok. 30 minut, często mieszając.
Kostki jabłek powinny lekko zmięknąć, ale się nie rozpadać.
Słoiki i pokrywki sparzyć wrzątkiem.
Gorące jabłka nakładać do słoików dużą łyżką.
Słoiki od razu zakręcać i ustawiać do góry dnem na blacie.
Przekręcić po kilku godzinach, jak wystygną.
Wszystkie nakrętki muszą się zassać.