Ziemniaki zapiekane z grzybami, cebulą i kiełbasą. Całość przełożona śmietaną i posypana żółtym serem.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
- 3 średnie cebule
- ok. 500 g grzybów leśnych (użyłam podgrzybków)
- 400 g śmietany 18%
- 250 g łagodnego żółtego sera
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Cebulę i grzyby (mogą być mrożone) pokroić w dość grubą kostkę.
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie dodać grzyby i całość przesmażyć, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski.
Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Przesmażoną kiełbasę wymieszać w misce z cebulą i grzybami.
Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku).
W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, grzyby z cebulą i kiełbasą.
Ułożyć tak dwie warstwy. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków i pokrojony w grubsze plastry ser.
Piec z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Następnie podpiec od góry (grzałka górna) przez ok. 5 minut w temp. 200°C.