Delikatne śledzie w lekko słodkim sosie ze śmietany, jogurtu i majonezu.
Inspiracją były kultowe śledzie z restauracji „Ewa zaprasza” w Sasinie.
Składniki:
- 600 g solonych śledzi + mleko do namoczenia
- 500 g cebuli
- 250 g majonezu
- 150 g śmietany 18%
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- ok. 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Śledzie zalać zimnym mlekiem.
Moczyć je przez kilka godzin w lodówce.
Cebulę posiekać na cienkie półplasterki, zasypać 1 łyżką cukru i dokładnie wymieszać.
Odstawić na ok. 30 minut, a po tym czasie odlać z cebuli wodę, która ewentualnie wyciekła.
Majonez wymieszać z jogurtem, śmietaną i 3 łyżkami cukru.
Dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać.
Sos wymieszać z cebulą.
Śledzie pokroić w poprzek na ok. 2 cm kawałki.
Zalać sosem z cebulą.
Odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
Najlepiej przechowywać w dużych słoikach.