Śledzie w sosie śmietanowym

Delikatne śledzie w lekko słodkim sosie ze śmietany, jogurtu i majonezu.

Inspiracją były kultowe śledzie z restauracji „Ewa zaprasza” w Sasinie.

Składniki:

  • 600 g solonych śledzi + mleko do namoczenia
  • 500 g cebuli
  • 250 g majonezu
  • 150 g śmietany 18%
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Śledzie zalać zimnym mlekiem.

Moczyć je przez kilka godzin w lodówce.

Cebulę posiekać na cienkie półplasterki, zasypać 1 łyżką cukru i dokładnie wymieszać.

Odstawić na ok. 30 minut, a po tym czasie odlać z cebuli wodę, która ewentualnie wyciekła.

Majonez wymieszać z jogurtem, śmietaną i 3 łyżkami cukru.

Dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać.

Sos wymieszać z cebulą.

Śledzie pokroić w poprzek na ok. 2 cm kawałki.

Zalać sosem z cebulą.

Odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.

Najlepiej przechowywać w dużych słoikach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.