Massaman curry

Danie kuchni tajskiej. Pyszny słodko-pikantny sos z orzeszkami ziemnymi i kurczakiem.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 1 – Massaman curry

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 350 g batatów
  • 2 średnie ziemniaki
  • olej do smażenia
  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 czerwone cebule
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 płaska łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 liście laurowe
  • liście świeżej kolendry

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Cebulę pokroić w średniej wielkości kawałki.

Do garnka wlać 3 łyżki mleka kokosowego i zagrzać.

Do gotującego się mleka dodać pastę curry i smażyć przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając.

Dodać mięso, cebulę, resztę mleka, bulion drobiowy, orzeszki oraz przyprawy (cynamon, pastę z tamaryndowca, liście laurowe, sos rybny, cukier, zmielone nasiona kardamonu).

Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Bataty i ziemniaki pokroić w grubszą kostkę i dodać do curry.

Dusić przez kolejne 30-40 minut, aż zmiękną.

Danie podawać z ryżem, posypane świeżymi liśćmi kolendry.

Inspiracja: https://www.mojadelicja.pl/

3 komentarze

  1. Pięknie wygląda i z pewnością tak smakuje. Sama jestem chętna na tą potrawę

  2. Wygląda smacznie. Bardzo lubię curry chętnie spróbowalabym tą potrawę

  3. Pingback: 20 najlepszych potraw świata – Bullio

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*