Danie kuchni tajskiej. Pyszny słodko-pikantny sos z orzeszkami ziemnymi i kurczakiem.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 1 – Massaman curry
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 100 g orzeszków ziemnych
- 350 g batatów
- 2 średnie ziemniaki
- olej do smażenia
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 czerwone cebule
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 ziarna kardamonu
- 1 płaska łyżka czerwonej pasty curry
- 2 liście laurowe
- liście świeżej kolendry
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Cebulę pokroić w średniej wielkości kawałki.
Do garnka wlać 3 łyżki mleka kokosowego i zagrzać.
Do gotującego się mleka dodać pastę curry i smażyć przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając.
Dodać mięso, cebulę, resztę mleka, bulion drobiowy, orzeszki oraz przyprawy (cynamon, pastę z tamaryndowca, liście laurowe, sos rybny, cukier, zmielone nasiona kardamonu).
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Bataty i ziemniaki pokroić w grubszą kostkę i dodać do curry.
Dusić przez kolejne 30-40 minut, aż zmiękną.
Danie podawać z ryżem, posypane świeżymi liśćmi kolendry.
Inspiracja: https://www.mojadelicja.pl/
Bardzo lubię takie potrawy. Z chęcią wypróbuję ten przepis
Pięknie wygląda i z pewnością tak smakuje. Sama jestem chętna na tą potrawę
Wygląda smacznie. Bardzo lubię curry chętnie spróbowalabym tą potrawę
Pingback: 20 najlepszych potraw świata – Bullio