
Sernik z dodatkiem mascarpone na spodzie makowym. Na wierzchu frużelina wiśniowa.
Spód:
- 250 g gotowej masy makowej
- 2 jajka
- 50 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki masła
Masa serowa:
- 750 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 1 puszka (380 g) frużeliny wiśniowej
Białka do masy makowej ubić na sztywną pianę.
Następnie dodać do nich żółtka i ubijać przez kolejne 2 minuty.
W misce zmiksować masę makową, zmielone migdały i miękkie masło.
Do masy dodać ubite jajka i wymieszać łyżką.
Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temp. 175°C.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Masę wylać na makowy spód.
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra).
Piec 15 minut w temperaturze 175°C.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut.
Po ostudzeniu na wierzch wylać frużelinę i rozprowadzić ją równomiernie łyżką.
Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
