Sernik na spodzie makowym

Sernik z dodatkiem mascarpone na spodzie makowym. Na wierzchu frużelina wiśniowa.

Spód:

  • 250 g gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki masła

Masa serowa:

  • 750 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka (380 g) frużeliny wiśniowej

Białka do masy makowej ubić na sztywną pianę.

Następnie dodać do nich żółtka i ubijać przez kolejne 2 minuty.

W misce zmiksować masę makową, zmielone migdały i miękkie masło.

Do masy dodać ubite jajka i wymieszać łyżką.

Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Piec 20 minut w temp. 175°C.

Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników.

Masę wylać na makowy spód.

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra).

Piec 15 minut w temperaturze 175°C.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut.

Po ostudzeniu na wierzch wylać frużelinę i rozprowadzić ją równomiernie łyżką.

Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.