Sernik z frużeliną wiśniową

Sernik z frużeliną wiśniową 5

Ostatnio przestałam eksperymentować z sernikami 😉 Mam swój ulubiony przepis na bazę sernikową z dodatkiem mascarpone i białej czekolady i zmieniam tylko spody i polewy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście sernika z tego przepisu, upieczcie koniecznie. Gwarantuję, że będziecie do niego wracać. 

Dzisiaj sernik w wersji z frużeliną wiśniową. Pycha!

Spód:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy

Masa serowa:

  • 650 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników
  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 380 g frużeliny wiśniowej (użyłam gotowej z puszki)

Sernik z frużeliną wiśniową 3

Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze.

Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.

Dno i boki tortownicy o średnicy około 22 cm  posmarować masłem.

Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki.

Sernik z frużeliną wiśniową 2

Należy pamiętać, aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić.

Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem pudrem.

Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Masę wylać na spód z ciastek.

Sernik z frużeliną wiśniową 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra).

Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 40 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.

Po ostudzeniu na sernik wyłożyć frużelinę.

Sernik z frużeliną wiśniową

Dodaj komentarz