Kruche ciasto z owocami i bezą

Kruche z owocami i bezą 2

Nic tak nie poprawia humoru jak duża blacha ciasta z owocami 😉 Możecie użyć dowolnych owoców sezonowych np. truskawek, malin, borówek czy jeżyn.

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 300 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek

Beza:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce:

  • 500 g owoców sezonowych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka cukru (można pominąć)

Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami.

Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 20 cm.

Ok. 3/4 schłodzonego ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Resztę odłożyć do lodówki.

Ciasto w blaszce nakłuć widelcem.

Podpiec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

Kruche z owocami i bezą

Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Jeśli truskawki są bardzo duże, pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać z bułką tartą i cukrem.

Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane owoce.

Na wierzchu ułożyć pianę. Wierzch wygładzić łyżką i posypać startą na tarce pozostałą częścią ciasta.

Wstawić ponownie do piekarnika.

Piec ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.

Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut.

Kroić dopiero po ostudzeniu.

Kruche z owocami i bezą 3

8 komentarzy

  1. Czy z jabłkami też będzie dobrze?

  2. Wspaniałe!
    Uwielbiam takie letnie ciasta!
    🙂

  3. Latem nie ma lepszych ciast od tych zwykłych z owocami 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.