Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym, z dodatkiem pomidorów koktajlowych, mozzarelli i świeżej bazylii. Prosty obiad w stylu włoskim.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 500 g passaty pomidorowej
- ok. 300 g pomidorów koktajlowych
- 1 kula (125 g) mozzarelli
- duża garść świeżych liści bazylii
- olej do smażenia
Kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć solą, pieprzem oraz dwoma wyciśniętmi ząbkami czosnku.
Na patelni rozgrzać olej.
Kurczaka smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia.
Po usmażeniu z patelni odlać nadmiar tłuszczu.
Dodać passatę, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano.
Smażyć ok. 10 minut na małym ogniu.
Następnie dodać pokrojone na pół pomidory koktajlowe.
Na kurczaku ułożyć plastry mozzarelli.
Całość przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez kilka minut do momentu rozpuszczenia sera.
Przed podaniem posypać liśćmi bazylii.
Polecam podawać z makaronem.