Tradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem.
Ciasto:
Masa serowa:
Beza:
Dodatkowo:
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę.
Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę.
Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części).
Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku około 3:1). Większą część ciasta rozwałkować w kształt prostokąta o wymiarach formy do pieczenia (użyłam formy o podstawie 28 x 22 cm). Rozwałkowane ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową a następnie pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylać ubitą pianę. Całość posypać utartą na tarce z dużymi oczkami mniejszą częścią ciasta.
Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w lodówce.
uwielbiam piec te ciasta, robe to z przyjemnością…szczerze polecam tę stronę wszystkim
Bardzo mi miło 🙂 Życzę samych pysznych wypieków 😀