Brownie jaglano-bananowe

Brownie jaglano-bananowe 2

Brownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao

Kaszę wysypać na sito i przelać zimną, a następnie gorącą wodą. Ma to na celu pozbycie się ewentualnej goryczki, która może towarzyszyć kaszy.

Przelaną kaszę przełożyć do garnka i zalać wodą (1,5 szklanki). Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Odstawić do przestygnięcia.

Ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (powinno być wilgotne ale nie lejące się).

Ostawić do wystygnięcia (ciepłe ciężko się kroi, bo jest dość „mokre”).

Brownie jaglano-bananowe 3

Dodaj komentarz