Sernik krakowski

Sernik krakowski

Klasyczny sernik na kruchym spodzie. Na wierzchu pokryty kratką z ciasta i polany lukrem. Według mnie najlepiej smakuje z dodatkiem rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 1 żółtko (do posmarowania kratki z ciasta)


Wymieszać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło. Ciasto wyrobić do uzyskania formy kruszonki. Następnie dodać jajko i ponownie wyrabiać kształtując w kulę. Wstawić do lodówki na około pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta oderwać około  3/4, rozwałkować i rozłożyć równomiernie w blaszce. Piec około 15 minut.

Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego sera do serników
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło, cukier waniliowy oraz cukier puder utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu ciągle miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Rodzynki wsypać do zmiksowanej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie zamieszać.

Masę serową wlać na podpieczony spód. Na wierzchu sernika ułożyć paski wycięte z pozostałego rozwałkowanego ciasta i posmarować je żółtkiem. Piec około 50 minut w temperaturze 1700C. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawić jeszcze przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Zimny sernik polukrować (około 3/4 szklanki cukru pudru zmieszane z 2 łyżkami zimnej wody).

Przed podaniem schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.

Sernik krakowski 2

Dodaj komentarz