Kapusta z grzybami (suszonymi i mrożonymi) oraz dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej. Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole 🙂 Można dodać więcej grzybów. U mnie zazwyczaj ilość grzybów zależy od tego jak udane było grzybobranie w danym roku 😉
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 400 g mrożonych grzybów
- 3 szklanki suszonych grzybów
- 70 g kaszy jęczmiennej perłowej
- woda
- 3 łyżki oleju roślinnego
Mrożone grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki.
Suszone grzyby zalać gorącą wodą.
Kapustę przepłukać wodą na durszlaku i włożyć do dużego garnka.
Do kapusty dodać ok. 3/4 szklanki wody oraz rozmrożone grzyby.
Suszone grzyby wyjąć z wody i również dodać do kapusty.
Nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. Można ją po trochu dodawać do kapusty.
Kapustę gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Uważać, żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby dodawać trochę wody (najlepiej tej z moczenia grzybów).
Kiedy kapusta zmięknie, dodać olej oraz kaszę jęczmienną perłową.
Gotować do czasu, aż kasza zmięknie.