Kolejna propozycja prostych kotletów jajecznych. Tym razem proponuję wersję z pieczarkami i kukurydzą konserwową. Z przepisu uzyskacie 8 średniej wielkości kotletów.
Składniki:
- 5 ugotowanych jajek
- 1 surowe jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 5 średnich pieczarek
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Cebulę i kukurydzę rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do miski.
Umyte pieczarki również rozdrobnić w malakserze.
Na dobrze rozgrzany na patelni olej wrzucić pieczarki, sól i pieprz.
Smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Ugotowane na twardo jajka ugnieść widelcem.
W misce wymieszać jajka, pieczarki, cebulę z kukurydzą, surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy (majeranek, suszoną cebulę, rozmaryn).
Doprawić solą i pieprzem.
Z masy formować średniej wielkości kotlety. Lekko je rozpłaszczać i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.
Istotnie, kotleciki są przepyszne ! Polecam !
Pychota ! Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje 😉 Myślę, że na pewno zrobię chociaż raz.