Kotlety jajeczne z pieczarkami i kukurydzą

Kotlety jajeczne z pieczarkami i kukurydzą

Kolejna propozycja prostych kotletów jajecznych. Tym razem proponuję wersję z pieczarkami i kukurydzą konserwową. Z przepisu uzyskacie 8 średniej wielkości kotletów.

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  •  0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Cebulę i kukurydzę rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do miski.

Umyte pieczarki również rozdrobnić w malakserze.

Na dobrze rozgrzany na patelni olej wrzucić pieczarki, sól i pieprz.

Smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.

Ugotowane na twardo jajka ugnieść widelcem.

Kotlety jajeczne z pieczarkami i kukurydzą 2

W misce wymieszać jajka, pieczarki, cebulę z kukurydzą, surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy (majeranek, suszoną cebulę, rozmaryn).

Doprawić solą i pieprzem.

Z masy formować średniej wielkości kotlety. Lekko je rozpłaszczać i obtaczać w bułce tartej.

Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

1 komentarz

  1. Pychota ! Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje 😉 Myślę, że na pewno zrobię chociaż raz.

Dodaj komentarz