Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego.
Spód:
Masa serowa:
Polewa:
Herbatniki dokładnie pokruszyć. Wymieszać z mlekiem i roztopionym masłem.
Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki.
Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń.
Całość utrzeć na gładką masę i wylać na spód z herbatników.
Sernik piec w kąpieli wodnej (pod spodem ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Najpierw piec około 50 minut w temperaturze 170°C, później zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 40 minut.
Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami.
Przygotować polewę. Masę kajmakową gotować na małym ogniu z czekoladą, masłem i mlekiem, aż do całkowitego połączenia.
Sernik polać polewą, posypać posiekanymi płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki.
Podawać po minimum kilku godzinach.